film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 21. 4. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

Slavnosti Pernštejnského panství 4.7.2009

předvádění inspektorské drezíny Tatra DM-4-47005 ve stanici Nedvědice



Slavnosti Pernštejnského panství   Inspektorská drezína Tatra Dm4 opět zavítala v rámci Slavností Pernštejnského panství do Nedvědice. Toto zajímavé vozítko vyráběla Tatra Kopřivnice jako inspektorskou drezínu pod označením Dm4 - čtyřsedadlová verze a Dm6 - šestisedadlová verze. Konstrukčně bylo vozítko od začátku pojato jako drezína s využitím prvků automobilu. Nejedná se tedy o automobil, který by byl upraven pro provoz na železnici. Proto třeba v drezíně není volat a obě nápravy jsou pevné. Řazení je dvourychlostní a je funkční pro oba směry jízdy. Navíc je drezína vybavena vlastním zdvihacím zařízením, pomocí kterého je možné ji kdekoliv na trati nadzvihnout a otočit.

  S inspektorskou drezínou Tatra DM-4-47005 jsme se mohli setkat již při loňských Slavnostech Pernštejnského panství. Letos proběhlo nakolejení drezíny ve stanici Rožná. Drezína tam byla převezena z Jihlavy po silnici naložená na dvouosém přívěsném vozíku pro přepravu aut. Vlastní nakolejení bylo provedeno v Rožné na železničním přejezdu s pevnou vozovkou. Ze stanice Rožná až do stanice Nedvědice vede trať v klesání, takže se drezína při přejíždění ani nezadýchala. Do stanice Nedvedice přijela v 10.35 a okamžitě zajížděla dozadu na manipulační kolej, odkud ještě zacouvala na kusou kolej směrem k přejezdu.

  Po 11. hodině přijíždí do stanice Nedvědice oba zvláštní parní vlaky. Drezína však zůstala na kusé koleji až do odpoledních hodin. Provoz ve stanici Nedvědice je silný. Parní vlak z Brna pokračuje ještě do stanice Rožná a zpět. Mezitím musí být souprava parního vlak z Havlíčkova Brodu odklizena na manipulační kolej. Po návratu parního vlaku z Rožné je na tuto kolej odklizena i druhá souprava vlaku a všechny tři parní lokomotivy se postupně vystřídají na zbrojení. Dvě dopravní koleje ve stanici Nedvědice musí zůstat volné pro křižování pravidelných spojů. Inspektorská drezína může konečně vyjet. Využil jsem příležitosti, kdy drezína posunuje po stanici Nedvědice a zajíždí na kolej před staniční budovu, abych pořídil pár záběrů. Před staniční budovou potom drezína projíždí s návštěvníky Slavností a je zde také předváděno otáčení drezíny pomocí vestavěného zdvihacího zařízení.

  Po 16. hodině po křižování pravidelných spojů končí předvádění drezíny. Během následující hodiny je nutné připravit oba parní vlaky. Po jejich odjezdu po 17. hodině je vedle staniční budovy drezína naložena zpět na přívěsný vozík. Její prezentace na Slanostech pro letošní rok skončila.



Další informační zdroje:
Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 81 MBWebM: 76 MB
 1   Drezína přijíždí ze stanice Rožná v 10:35 do stanice Nedvědice avi 11,0 MB  wmv 10,5 MB 
 2   Pohled pod kapotu drezíny avi 8,4 MB  wmv 8,0 MB 
 3   Drezína posunuje ve stanici Nedvědice ke staniční budově avi 49,7 MB  wmv 46,9 MB 
 4   Drezína pojíždí před staniční budovou avi 15,7 MB  wmv 14,9 MB 
 5   Otačení drezíny avi 8,9 MB  wmv 8,8 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu DVD  nedvedice_drezina.iso 689 MB 


WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 3.3.2010
  • Celkem přečteno: 8374x
  • Naposledy: 25.04.2024

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže