film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 13. 4. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

3. letní sezóna parní lokomotivy RESITA na trati Třemešná ve Slezsku - Osoblaha 14.07.2007



3. letní sezóna parní lokomotivy RESITA na trati Třemešná ve Slezsku - Osoblaha   Již třetím rokem jsou na trati Třemešná ve Slezsku - Osoblaha organizovány pravidelné víkendové výletní vlaky. V jízdním řádu trati 298 je od 23.6. do 2.9. zaveden pár víkendových vlaků z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy a zpět. V sobotu táhne vlak parní lokomotiva Resita U46.002 a v neděli dieselová spojnicová lokomotiva Faur TU38.001. Pro upřesnění bych podotkl, že se rozhodně nejedná o nostalgické jízdy, ale typický výletní vláček. Rozhodli jsme se také letos projet se jednu slunečnou sobotu tímto vlakem a teď se můžeme společně podívat, co se změnilo ve srovnání s minulými roky.

  V Třemešné ve Slezsku již byla připravena souprava vlaku. Řazení vozů za lokomotivou bylo: generátorový vůz, modrý výletní vůz, pivní vůz, zelený výletní vůz. Právě posledně jmenovaný vůz voněl ještě novotou. OLPAS Krnov přes zimu přestavěl původní červený "uhlák" na zelený výletní vůz, který je navíc vybavený WC. Oba výletní vozy jsou propojeny můstky s pivním vozem, kde se lze občerstvit a zakoupit drobné upomínkové předměty. V Třemešné ve Slezsku je na konci koleje rozestavěná budova remízy. Sice v Osoblaze depo je, ale obě výletní lokomotivy začínají i končí svoji jízdu zde v Třemešné a přes týden setrvávají odstaveny pod širým nebem.

  Odjezd vlaku je plánován na 10:25 s ohledem na návaznost spojů ČD od Krnova a od Jeseníku. Na zpožděný jesenický přípoj jsme chvíli počkali, ale to nebylo vůbec na závadu, protože jízdní časy nám dávaly dostatečnou rezervu a provoz na trati je jinak minimální. S plně obsazenými vozy jsme vyrazili na trať. Ta maximálně kopíruje zvlněnou krajinu, která se volně svažuje dále do Polska. Cestou se tak střídaly úseky klesání a následného stoupání, kde 25 promile nebylo žádnou výjimkou. Větší pauza byla ve Slezských Rudolticích. Zde parní lokomotiva doplňuje vodu a v minulých letech zde probíhalo křižování s pravidelným spojem Osoblaha - Třemešná ve Slezsku v 11:07. Do Osoblahy jsme dorazili v 11:54 a většina výletníků vyrazila do nedaleké obce. My jsme ještě počkali na příjezd pravidelného spoje Os 20607 v 12:14. Poté následoval ještě posun parní lokomotivy k depu a provoz na nádraží po poledni utichl.

  Kdo z výletníků chtěl, mohl se vrátit zpět pravidelným spojem 20608 s odjezdem z Osoblahy v 13:00. My jsme však zašli do obce najít restauraci. Na náměstí byla jediná otevřená restaurace v obležení, proto jsme zkusili cestou zpět na nádraží odbočit ke koupališti, kde mělo být občerstvení. Místní kiosek s dvěma okénky obsluhoval návštěvníky koupaliště a přilehlou zahrádku ve stínu stromů.

  Na nádraží jsem dorazili po 14. hodině, abych zachytil posunování vlaku a jeho přípravu na zpáteční jízdu. Zpět do Třemešné ve Slezsku jsme odjeli v 14:30 a vlak už nebyl tak zaplněn jako při dopolední jízdě. Do Slezských Rudoltic vlak vjížděl pomalu přímo na manipulační kolej. Parní lokomotiva doplňovala vodu a čekali jsme na křižování s pravidelným spojem 20609 s odjezdem v 15:27 ve směru do Osoblahy. Teď byla ta správná doba na odpolední kávu z bufetového vozu. Zbytek cesty proběhl v pohodové atmosféře a 20 km trati jsme překonali ve výletním tempu téměř za 2 hodiny.

  Co říci závěrem? Výlet se nám rozhodně líbil a spokojeni byli i ostatní výletníci. Vyzdvihl bych profesionální, velmi vstřícný přístup personálu vlaku. Mimochodem, příroda v tomto kraji má své kouzlo a během cesty jsme v polích podél trati s dozrávajícím obilím vyplašili celkem 9 srnek, 3 zajíce a jednu kočku.



Další informační zdroje:
Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 73 MBWebM: 69 MB
 1   Pravidelný spoj Os 20606 přijíždí do Třemešné ve Slezsku v 10:18 avi 3,5 MB  wmv 3,5 MB 
 2   Cesta parním vlakem z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy avi 8,9 MB  wmv 8,4 MB 
 3   Posunování soupravy vlaku v Osoblaze na manipulační kolej avi 8,1 MB  wmv 7,7 MB 
 4   Zbrojení parní lokomotivy uhlím avi 3,8 MB  wmv 3,8 MB 
 5   Příjezd pravidelného spoje Os 20607 do Osoblahy v 12:14 avi 3,5 MB  wmv 3,5 MB 
 6   Posunování parní lokomotivy k depu avi 9,6 MB  wmv 9,3 MB 
 7   Posunování parní lokomotivy zpět k soupravě vlaku po 14. hodině avi 7,5 MB  wmv 7,2 MB 
 8   Parní vlak posunuje na dopravní kolej před odjezdem vlaku avi 10,3 MB  wmv 9,9 MB 
 9   Zpáteční cesta z Osoblahy do Slezských Rudoltic avi 8,4 MB  wmv 8,4 MB 
 10   Cesta ze Slezských Rudoltic do Třemešné ve Slezsku avi 17,1 MB  wmv 16,7 MB 
 11   Souprava vlaku posunuje na odstavení avi 4,2 MB  wmv 4,2 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu DVD  tremesna_osoblaha.iso 710 MB 


WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 1.10.2008
  • Celkem přečteno: 11719x
  • Naposledy: 14.04.2024

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže