film_1
film_2
film_3
film_4
film_5
Aktualizováno: 13. 4. 2024 
 
 




TOPlist  

DE  EN  PL

Vernisáž výstavy KŽM Přerov 15.11.2013



Vernisáž výstavy KŽM Přerov   S nástupem podzimního nevlídného počasí se železniční nadšenci pomalu přesouvají od skutečných lokomotiv a vlaků do tepla modelářských klubů k malým modelům, které si s jejich velkými předlohami nijak nezadají. Dnes je technické zpracování modelů na vysoké technologické úrovni a pokud je model digitalizován a vybaven zvukovým dekodérem, je radost si poslechnout zvuk např. mezi modeláři tolik oblíbené „Bardotky”.

  V pátek před otevřením pravidelné výstavy KŽM Přerov byla uspořádána vernisáž s malou ukázkou, na co se návštěvníci mohou těšit. Výstava je pořádána dva po sobě následující víkendy a každý z nich je trochu jinak tematicky zaměřen. V uplynulých letech provoz na modelovém kolejišti přestavoval starší epochy - čili období, které byly konstrukčně nebo provozně nějak charakterizováno. Na minulých výstavách jsme se tak mohli na kolejišti postupně setkat s poválečným rozmachem parních lokomotiv, které později vystřídala motorová trakce. V minulém roce byla již vévodila současná motorová trakce právě s lokomotivami řady 749/751 „Bardotka”. Na hlavní dvojkolejné trati naše první elektrické lokomotiv „Bobiny” postupně vystřídaly novější stroje a v současnosti v rámci interoperability na hlavní tahy hojně zajíždějí lokomotivy zahraničních dopravců, zvláště v přeshraničním styku.

  Dokonce modelářské normy pamatují na definici modelových období a organizace evropských modelářů MOROP vydala normu NEM 800 „Železniční epochy”, podle které se celá železniční éra dělí momentálně do celkem šesti epoch. K této základní normě vznikly podle místních specifik národní verze norem, konkrétně pro nás má tato norma označení NEM 805 CZ.

  Začátek vernisáže byl vlastně takovou malou derniérou. Tak jako ve skutečnosti ve vozbě osobních vlaků a rychlíků pomalu končí nasazení řady 749/751 „Bardotka”, rozloučili jsme se s touto řadou jízdou posledního rychlíků po jednokolejné trati z Hradiska do Kamenice. Další vozbu v motorové trakci potom přebírají lokomotivy řady 753/754 „Brejlovec”. Výstava klubového kolejiště tak první víkend bude představovat provoz V. epochy, čili období přibližně do roku 2007. Další víkend potom bude klubové kolejiště představovat současnou VI. epochu. Na trati se tak budou setkávat vozidla dopravců ČD a ČD Cargo s vozidly ostatních zahraničních nebo soukromých dopravců. K útlumu dochází i v zázemí železniční dopravy. Velké lokomotivní depo v Kamenici již nebude potřeba a na prodej bude i řada jiných drážních objektů, pro které v současnosti není využití.

  Páteční večer modeláři dále věnovali posledním přípravám a doladění grafikonu. Každá dopravna má svého přiděleného výpravčího, který v současnosti musí zastat veškeré nezbytné provozní práce související s obsluhou dopravny. A protože soukromí dopravci, zvláště v nákladní dopravě, se derou na trať a veškerá kapacita dopravní cesty je vyčerpána, tak se návštěvníci výstavy mohou těšit na bohatý provoz.



Další informační zdroje:
Videogalerie Videogalerie
Video ke stažení → MP4: 154 MBWebM: 146 MB
 1   Rychlík na jednokolejné trati Kamenice - Hradisko avi 28,0 MB  wmv 25,8 MB 
 2   V lokomotivním depu Kamenice avi 21,9 MB  wmv 19,8 MB 
 3   Nákladní vlaky na jednokolejné trati Kamenice - Hradisko avi 13,4 MB  wmv 12,8 MB 
 4   Provoz na hlavní dvojkolejné trati avi 14,5 MB  wmv 13,6 MB 
 5   Obsluha vlečky ve stanici Svatý Potok avi 11,5 MB  wmv 11,2 MB 
 6   Okolí úzkokolejné trati avi 8,4 MB  wmv 7,9 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu DVD  kzm_prerov_20131115.iso 719 MB 
 Kompletní videogalerie ve formátu AVCHD  kzm_prerov_20131115_avchd.iso 817 MB 
 Kompletní videogalerie pro export na SD kartu  kzm_prerov_20131115_sd.exe 1,1 GB 

 

WebArchiv WebArchiv


WebArchiv - archiv českého webu

Licence Licence


Licence Creative Commons

Licence Kontakt


@vlacky.com

Info Info

  • Aktualizováno: 20.11.2013
  • Celkem přečteno: 7885x
  • Naposledy: dnes v 12:01

Datové zdroje Datové zdroje


Datový zdroj YouTube
Datový zdroj PeerTube

Ikona webu Ikona webu


ikona webu

Kooperace Kooperace


partnerský web www.TTkatalog.cz partnerský web www.MaleModely.cz

Reportáž Poslední navštívené reportáže